Tilbake
Kristian Wanvik
Kristian Wanvik
Kristian Wanvik
Kristian Wanvik
Kristian Wanvik
Kristian Wanvik
Kristian Wanvik
Skriv ut

En liten beat, 4. trinn

4.klassingene får et spennende innblikk i musikkens verden når de introduseres for instrumentsamlingen på Ringve Musikkmuseum og Kulturskolens tilbud. Elevene får delta på lyttequiz, gå på omvisning, lage sitt eget instrument og være publikum når jevnaldrende spiller konsert. Ringve Musikkmuseum og Kulturskolen ønsker 4. klassingene i Trondheim velkommen til en dag fylt med musikk!

Omvisning i museet:  Omviseren forteller om Ringve Museum, og tar elevene med på en omvisning i den store instrumentsamlingen på museet. Hvilke instrumentfamilier har vi, og hvordan lager de lyd?  Kulturskolen i konsertsalen: Forestilling og utstilling med elever fra Trondheim Kommunale Kulturskole (TKK). Vi ønsker at opplevelsen i konsertsalen skal ha tilknytning til den skolen som er på besøk, så forhåpentligvis skal noen fra trinnet eller fra andre trinn på skolen opptre. Elever fra TKK som behersker sitt instrument på høyt nivå er ryggraden i konserten. Vi legger vekt på god kontakt med publikum gjennom dialog og felles aktivitet. Periode Uke 14 og 15 - 2016 Se turnèplan for tildeling av dato, tid og informasjon om transport.

Lærerveiledning

Velkommen til omvisning og konsert!

Litt om Ringve og omvisningen

Ringve var opprinnelig en stor lystgård på Lade. Familien Bachke kjøpte Ringve på slutten av 1800-tallet, og Christian Bachke var den siste private eieren av gården. Sammen med sin kone Victoria, fra Russland, planla han å stifte et musikkmuseum. Da Christian døde begynte Victoria Bachke å samle instrumenter fra både inn- og utland. I 1952 hadde hun samlet inn flere hundre instrumenter og inviterte til åpning av museet. I dag består samlingen av flere tusen instrumenter fra hele verden. Dere skal besøke den store instrumentutstillingen i museet på Låven, og bli bedre kjent med hvilke typer musikkinstrumenter som finnes. Man kan lage instrumenter av enkle ting som finnes i naturen, som f.eks dyrehorn eller greiner, men det finnes også kompliserte instrumenter som krever dyktige håndverkere og spesielle materialer. I utstillingen deler vi inn instrumentene i fem «familier» etter et system utviklet av to vitenskapsmenn på begynnelsen av 1900-tallet (Sachs og von Hornbostel). Noen blåser vi på, noen har strenger som vibrerer og noen har skinn som vi slår på. I tillegg finnes det instrumenter som man rister eller skaper på, og noen som lager lyd av elektronikk. Sammen med en av museets formidlere får elevene se, høre og prøve noen av museets instrumenter.    

En liten ”beat” om konserten Det fantes dyr på Ringve til rundt 1960. Da bestemte Victoria seg for å gjøre om fjøset til konsertsal. Der det før fantes 60 kyr på bås er det i dag sitteplasser til 300 tilhørere. Hit ber vi også dere på konsert, hvor elever fra Trondheim kommunale musikk- og kulturskole skal stå for de musikalske innslagene. Elevene spiller på mange forskjellige instrumenter, kanskje dere kjenner igjen noen fra omvisningen? Det er ikke bare musikere som trenger øving – det går også an å øve seg på å være publikum. Snakk gjerne med elevene om noen av disse spørsmålene på forhånd: Hva er forskjellen på en som lytter til en konsert på TV og en som er publikum på en konsert? Kan publikum påvirke kvaliteten på utøveren eller på konserten? Kanskje er det en elev fra deres egen skole som står på scenen og er litt nervøs – hva krever det av oss som tilhørere?

Før, etter og mellom omvisning / konsert 12 klasser besøker Ringve daglig under ”En liten beat”. Vi håper derfor på forståelse for at det kan bli noe venting før eller mellom konsert og omvisning. Vi lover imidlertid at dere blir tatt godt imot på tunet ved ankomst, og derfra blir dere tatt videre med på konsert og omvisning. Er vi heldige med været oppfordrer vi dere til å ta en sanglek på tunet. Vi ønsker at hver lærer holder sin klasse samlet, og tar ansvar for den, under hele besøket, både innendørs og utendørs. Ringve Botaniske hage Rundt gården har den botaniske hage samlet flere tusen planter, busker og trær fra hele verden, mange av dem svært sjeldne. I april våres det i hagen, og dette må vi ta hensyn til. Plukking av blomster og klatring i trær er derfor ikke tillatt. Under de store gressflatene lurer det også mange blomsterløker som skal komme opp litt senere på våren – vi ber dere derfor om å holde dere til grusgangene, og om å bruke benkene hvis dere skulle trenge et sted å sitte ned. Er dere riktig stille vil dere oppleve vårens musikk av de mange fuglene som lever i hagen. Victorias grav Victoria døde i 1963. Asken hennes ble lagt i en urne og plassert fredelig og vakkert i en mur av naturstein, med et relieff i midten. Her står hennes profil, navn og datoer. Dette kan dere finne på den sørøstlige siden av hovedbygningen.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Trondheim kommune
  • Kunstnere/grupper: Ringve museum
  • I samarbeid med: Trondheim kommunale kulturskole
  • Idé/opplegg: Brynjar Sonstad og Tone Fegran startet i 1997 under Trondheims 1000-årsjubileum

Om kunstner / utøver / gruppe

Ringves spillende omvisere tar deg med på omvisning. Elever og lærere fra Trondheim kommunale kulturskole holder konsert.

For pressen

En liten beat

TILRETTELAGT OMVISNING I MUSEET I HOVEDBYGNINGEN Omviseren forteller fra historien om Ringve gård før den ble museum, og hvordan museet ble til. De forteller om instrumentene, hva de heter, hvor de kommer fra, og elevene får høre hvordan de klinger gjennom Mozart, Beethoven og Griegs toner! KULTURSKOLEN I KONSERTSALEN Forestilling og utstilling med elever fra musikk-og kulturskolen. Vi ønsker at opplevelsen i konsertsalen skal ha tilknytning til den skolen som er på besøk, så forhåpentligvis skal noen fra trinnet eller fra andre trinn på skolen opptre. Elever fra TKK som behersker sitt instrument på høyt nivå er ryggraden i konserten. Vi legger vekt på god kontakt med publikum gjennom dialog og felles aktivitet.