Tilbake
Skriv ut

Togrøvere, 9. trinn

OM FILMEN:

En retrospektiv, coming-of-age-dokumentar om en guttegjeng som plyndret tog på 90-tallet.

På midten av nittitallet ble det avdekket stort svinn av varer på nordgående godstog fra Trondheim. Etter lang etterforskning ble søkelyset rettet mot en liten togstasjon på Ranheim, lengst øst i Trondheim. Det viste seg at toget i en toårsperiode hadde blitt utsatt for en rekke skjulte ran. Brus og øl forsvant stadig fra godsvognene. Saken fikk en uventet vending da de skyldige viste seg å være svært unge gutter i 11-15 års alderen. 

Togrøvere er en 20 minutters nostalgisk og stemningsfull dokumentarfilm om det å havne på utsiden av samfunnet. Filmen tar oss med inn i hukommelsen til “Ranheims-gjengen”, og består av lydklipp fra samtaler gjort med medlemmer av gjengen i voksen alder, samt rekonstruksjoner av historier fra deres barndom og oppvekst.

Filmen er action-spekket og handler om de gode minnene og nostalgien, men er først og fremst en fortelling om utenforskap og omsorgssvikt.

Denne historien handler om det store i det lille. Hva har bydelen Ranheim på 90-tallet å gjøre med ekstremisme, rusmisbruk og store samfunnsøkonomiske konsekvenser? Alt! Vi ser gang på gang unge menn som søker usunne idealer, relasjoner og levesett, og det skyldes nesten alltid en form for utenforskap. Togrøverne fra Ranheim representerer alle disse sinte unge mennene, og filmen lar oss som publikum reflektere over hvordan vi som medmennesker kan se, forebygge og snakke om utenforskap.

Togrøvere er en film om ungdom som faller utenfor og hvilke konsekvenser det kan få hvis ingen griper inn. Gjennom opplegget i Den Kulturelle Skolesekken får elevene se dokumentarfilmen Togrøvere og treffe filmskaperne som har laget filmen. Regissør Martin Walther (og produsent Jon Vatne, på enkelte skolebesøk)  kommer til gi elevene et unikt innblikk i prosessen med å lage filmen. Martin selv har vokst opp på Ranheim samtidig med togrøverne og vil snakke om hva det var med denne gjengen og deres historie som inspirerte han til å lage en film om dem. Det blir også vist en bakomfilm som utgangspunkt for å snakke om hvordan filmen er produsert. En av de originale togrøverne i filmen er også med for å snakke med elevene. Han vil fortelle om sin inngang til filmprosjektet, hvordan han syntes det var at Martin ville lage film om han og kompisgjengen fra 90-tallet. Han har også en sterk historie om hvordan omsorgssvikt ble starten på et tøft liv med kriminalitet og rus. I dag går det bedre med Tomas, og han ser på arbeidet med filmen som en unik mulighet til å dele av sin livserfaring med mennesker som ser filmen. Vi ønsker også veldig gjerne spørsmål fra elevene selv og det er bare å spørre om alt mulig. Gjerne oppfordre elevene til å forberede noen spørsmål de kan stille til oss.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Trondheim kommune
  • Kunstnere/grupper: Spætt Film