Tilbake
Skriv ut

Skomakeren og andre eventyr, 2. og 3. trinn

Det blir en leken og humørfylt eventyrstund når skuespillerne Madeleine Brandtzæg Nilsen og Ibrahim Fazlic kommer til skolen med fortellingene om «Mannen og kona som bodde så trangt» og «Skomakeren som elsket å synge». Dette er jødiske fortellinger, gjendiktet av forfatteren Eva Sheer. Eventyrene har hun hørt av bestemoren sin, som utvandret fra Litauen til Oslo. Rita Abrahamsen har bearbeidet og iscenesatt eventyrene.

Den norske jødiske forfatteren Eva Sheer  har gjendiktet den jødiske folkelige humor og forestillingsverden slik den ble fortalt i gettoen på jiddisch, det språk som jødene i Øst- og Mellomeuropa snakket. De fleste av eventyrene er muntlige overleveringer fra hennes bestemor, som utvandret fra Litauen til Oslo. Noen er kommet til som resultat av bevisst leting blant europeiske jøder. 

Eva Sheers hovedprosjekt var å bringe videre fortellingene fra dagliglivet i det jødiske Russland. Shtetl er det jiddishe ordet for landsby, og betegner småbyer med i all hovedsak jødisk befolkning i Øst-Europa. En landsbytradisjon som kan følges tilbake til 1200-tallet, og som ble utslettet med Holocaust.

«Det er livsnødvendig å redde den kultur Hitler ville utrydde. Det har blitt min livsoppgave. Hvis jeg har kunnet være med på å redde den minste lille smule av dette, har jeg ikke levet forgjeves», skrev Scheer selv. Eva Scheer bringer videre en jødisk fortellertradisjon som var i ferd med å forsvinne. Denne jødiske kulturen er nå blitt revitalisert på mange måter, gjennom litteratur og musikk, språk og formidling, en kultur som har hatt stor påvirkning i Europa.

Bestemor Golde:

På slutten av 1800-tallet reiste nærmere tre millioner jøder fra fattigdom og jødeforfølgelser i det russiske imperiet. Familien Scheer fra Litauen kom til Kristiania i 1905 og bosatte seg på Grünerløkka, som ble nabolaget for mange jødiske familier. Her samlet barneflokkene seg rundt bestemor Golde Scheer, som fortalte eventyr og historier fra de gamle jødiske landsbyene i Øst-Europa.

26. november 1942 ble Oslos jøder samlet og deportert. Bestemor Golde og store deler av Scheer-familien var om bord i skipet som sendte de norske jødene til konsentrasjonsleirene. Men Eva klarte å flykte til Sverige like før deportasjonen. Da hun vendte tilbake etter krigen, begynte hun å skrive ned sin families historie, og ga ut sin første bok allerede i 1948: «Vi bygger i sand».. Eva Scheer forsto at en kultur var blitt utslettet sammen med menneskene i Auschwitz. Hun forsto at hun måtte ta vare på historiene fra bestemor Golde.

Eva Scheer ble etter hvert et kjent navn i Kultur-Norge, både for sine bøker med fortellinger fra sin jødiske bestemor, og gjennom sitt mangfoldige virke i norsk kulturliv, som forfatter, journalist, anmelder, foredragsholder og organisasjonsmenneske. 

Kilder: Dagsavisen, Wikipedia, SJF Scandinavia

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Trondheim kommune

Om kunstner / utøver / gruppe

Med skuespillerne  Madeine Brandtzæg Nilsen og Ibrahim Fazlic

Regi og bearbeiding : Rita Abrahamsen
Kostymer: Jenny Hilmo Teig